LiT Venture Lab
Start juli 2025
Wat is het doel van het project?
Het doel van het LiT Venture Lab is het verbinden van startups en andere jonge of op disruptieve oplossingen gerichte ondernemingen (hierna noemen we deze: startups) binnen én buiten de luchtvaartsector met mentoren, investeerders en eindgebruikers om financiering aan te trekken en een product-marktfit te bereiken zodat deze ondernemingen zowel direct als indirect bijdragen aan de economische groei en hun innovaties kunnen worden gebruikt voor het versnellen van de transitie naar duurzame luchtvaart.
Hoe is het idee ontstaan?
Het idee is ontstaan vanuit de noodzaak om de luchtvaartsector te verduurzamen, een transitie die vraagt om innovatieve en ingrijpende veranderingen. Daarbij is erkend dat niet alleen technologische innovaties nodig zijn, maar dat ook de financieringsmogelijkheden een cruciale rol spelen. Er is sprake van marktfalen door lange terugverdientijden, waardoor startups moeite hebben om financiering aan te trekken. Door het Nationaal Groeifonds en projecten zoals LiT Venture Lab wordt geprobeerd deze barrières te doorbreken en hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling en groei.
Hoe draagt jouw project bij aan een duurzame luchtvaart?
Het project draagt bij aan een duurzame luchtvaart door startups te ondersteunen die werken aan baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Door hen te helpen met financiering, netwerkverbindingen en marktvalidatie, wordt de kans vergroot dat nieuwe technologieën daadwerkelijk op de markt komen en de luchtvaartsector verduurzamen. Daarnaast zorgt de systemische benadering van het LiT Venture Lab ervoor dat niet alleen vliegtuigen, maar ook de infrastructuur, wet- en regelgeving en inpasbaarheid van nieuwe vliegtuigen en vliegtuigsystemen worden meegenomen in de transitie. Dit versnelt de acceptatie en implementatie van duurzame innovaties en maakt de sector toekomstbestendiger.
Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?
In het project voorziet Lucht- en Ruimtevaart Nederland samenwerking met verschillende nationale en internationale partners, waaronder incubators, kennisinstellingen en gespecialiseerde innovatiehubs.
Inmiddels zijn de eerste gesprekken gestart met enkele van deze organisaties over hun potentiële rol binnen het project. Uitgangspunt bij de samenwerking is dat het belangrijk is om vooral in te zetten op wat er al is en gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Op deze manier kan immers de grootste impact worden gemaakt met de middelen die beschikbaar zijn en het meest effectief worden bijgedragen aan een duurzame oplossing. Daarbij dient echter wel te worden benadrukt dat incubators géén accelerators zijn en niet zelf actief koppelingen zoeken tussen enerzijds startups en andere jonge of op disruptieve oplossingen gerichte ondernemingen en anderzijds durfkapitaal zoals het LiT Venture Lab beoogt.
Wat zijn de vervolgstappen van je project?
- Het project start officieel op 1 juli 2025 met een omgevingsanalyse.
- Deze analyse brengt startups in kaart, evenals hun financieringsbehoeften, potentiële investeerders, waardevolle mentoren en eindgebruikers die hen kunnen ondersteunen bij het bereiken van product-market fit.
- De initiële scope blijft in het eerste jaar beperkt om een duidelijk overzicht van het startup-landschap te behouden. In de daaropvolgende jaren wordt deze geleidelijk uitgebreid.
Contactpersoon project
Contactpersoon voor dit project is op dit moment Kristian van Drimmelen bereikbaar op kristian.vandrimmelen@lit.aero
Deel dit bericht
Gerelateerde berichten
Mijlpaal behaald door Lichtgewicht Composieten en Constructies
Het project Lichtgewicht composieten en constructies (LiT STC) behaalde in november 2024 een belangrijke mijlpaal. Partner To…
20-12-2024