Innovative Cryogenic Electric Flight (ICEFlight)
Wat is het doel van het project?
ICEFlight is een initiatief dat nieuwe technologieën onderzoekt ter ondersteuning van de ontwikkeling van brandstofcelvliegtuigen, met als doel een waterstofaangedreven vlucht te realiseren. Hiervoor onderzoekt het projectteam het gebruik van vloeibaar waterstof (LH2) zowel als brandstof als koelsysteem om de prestaties van de volgende generatie vliegtuigaandrijvingen te verbeteren door middel van innovatieve elektrische technologieën, supergeleiding en hypergeleiding. Aan het einde van het project zal de Nederlandse supply chain gepositioneerd zijn om de volgende generatie emissievrije vliegtuigen te voorzien van twee technologieën: een cryogeen koelsysteem en een cryogeen elektrisch netwerk. Dit zal de wereldwijde concurrentiekracht van Nederland in geavanceerde luchtvaarttechnologieën versterken en de weg banen voor toekomstige ontwikkelingen in duurzame luchtvaart.
Hoe is het idee ontstaan?
Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties net zo van vliegen kunnen genieten als wij, hebben vliegtuigfabrikanten zich aan de frontlinie geplaatst in het verkennen van innovatieve toepassingen van LH2 in de luchtvaart. Airbus en zijn supply chain onderzoeken daarom meerdere technologische trajecten en vliegtuigconfiguraties. Tegelijkertijd onderzoekt GKN Aerospace hypergeleidingstechnologieën. Aangezien beide oplossingen een vergelijkbaar cryogeen koelsysteem vereisen, hebben Airbus en GKN Aerospace besloten deze inspanningen te bundelen en, in dat kader, samen te werken met het Nederlandse ecosysteem.
Hoe draagt het project bij aan duurzame luchtvaart?
ICEFlight richt zich op het creëren van een gespecialiseerd cryogeen koelings- en elektrisch distributiesysteem, terwijl binnen Nederland de vaardigheden, competenties, technologieën en producten voor de volgende generatie vliegtuigen worden ontwikkeld. Dit zijn allemaal cruciale elementen die de toekomst van het vliegen mogelijk zullen maken. Naast de technologische innovaties die in dit project verkend worden, omvat het ook het opzetten van testfaciliteiten van wereldklasse in Nederland, onder leiding van de Koninklijke NLR, om de betrouwbaarheid te waarborgen en de prestaties van deze cryogene systemen te valideren.
Wat zijn de volgende stappen voor het project?
- Start met de voorbereiding van de cryogene apparatuur, waarbij tegen het einde van 2025 de analytische en experimentele functies en de haalbaarheid worden beoordeeld;
- De communicatie rondom het project voorbereiden, inclusief het delen van updates tijdens branchebijeenkomsten en conventies.
Projectcontactpersoon
Voor vragen over ICEFlight kunt u contact opnemen met Marloes van Put, hoofd van de Airbus Tech Hub in Nederland en R&T Country Manager: marloes.van.put@airbus.com
Deel dit bericht
Gerelateerde berichten
Alle projecten toegekend
Een belangrijke mijlpaal: recent werd ook het dertiende en laatste project definitief toegekend.
14-4-2025
Subsidiekans: R&D-samenwerkingsprojecten
Over twee weken opent de module R&D-samenwerkingsproject van de tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie.
19-3-2025
Vacature Project Officer (0,6 tot 1,0 VTE)
Wil jij een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de luchtvaart?
4-3-2025