Tijdelijke Subsidie Regeling (TSR)

Wat is het doel van het project?

De tijdelijke subsidieregeling heeft als doel het mogelijk maken van ondersteunend onderzoek, het borgen van een sterke Nederlandse kennispositie en het versterken van het mkb-ecosysteem door het stimuleren van ondersteunend onderzoek, kennisopbouw en samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en kennisinstellingen. De tijdelijke subsidieregeling bestaat uit vier modules:

  1. Kennis- en testvouchers
  2. Haalbaarheidsprojecten
  3. R&D-samenwerkingsprojecten
  4. Ondersteunend onderzoek

Hoe is het idee ontstaan?

De tijdelijke subsidieregeling is in het leven geroepen met als doel de transitie naar een duurzame luchtvaart verder te versnellen en innovatie binnen de sector te stimuleren. Door financiële ondersteuning te bieden, worden bedrijven en kennisinstellingen aangemoedigd om nieuwe technologieën en duurzame oplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Daarnaast is de regeling specifiek bedoeld om meer mkb’ers te betrekken bij Luchtvaart in Transitie, zodat ook kleinere ondernemingen een actieve rol kunnen spelen in de verduurzaming van de sector. Dit vergroot niet alleen de innovatiekracht, maar bevordert ook samenwerking tussen verschillende partijen binnen de luchtvaartindustrie.

Hoe draagt het project bij aan een duurzame luchtvaart?

Alle activiteiten die binnen de tijdelijke subsidieregeling worden uitgevoerd zijn gericht op elektrisch-thermische huishouding, kosteneffectieve fabricagetechnologieën voor nieuwe vliegtuigconfiguraties na 2030, nieuwe aandrijflijnen, nieuwe ontwerpconcepten en -materialen, of ultra-efficiënte structurele componenten. Daarmee draagt iedere activiteit bij aan de versnelling van de transitie naar een duurzame luchtvaart. Met de kennis die wordt opgebouwd, kunnen bedrijven bovendien hun positie versterken in de internationale toeleveringsketen tot 2030 en daarna. Hiermee draagt de subsidie ook bij aan een sterkere Nederlandse economie.

Welke stappen zijn tot nu toe gezet?

In 2024 zijn twaalf haalbaarheidsprojecten en veertien kennis- en testvouchers aangevraagd. Ook zijn er vier ondersteunend onderzoek projecten gestart:

AEROFUSION (onder leiding van Stichting SAM|XL) doet fundamenteel onderzoek naar continue ultrasoon lassen van gebogen thermoplastische composietonderdelen voor vliegtuigassemblage.

ARGUS (onder leiding van de Universiteit Twente) ontwikkelt adaptieve winglets met ‘morphing surfaces’, gebaseerd op geavanceerde functionele materialen en een AI-gestuurd regelsysteem.

CoolPipe (onder leiding van Universiteit Twente) onderzoekt tweefasige waterstofstroming in brandstofsystemen, ontwikkelt een niet-invasieve cryogene flowmeter, voorspellende modellen voor verschillende buisgeometrieën en een 0D-stroommodel voor conceptkeuzes. Dit draagt bij aan veilige en efficiënte waterstofleidingen in de luchtvaart, een cruciale stap richting de inzet van vloeibare waterstof als duurzame brandstof.

IOHEVA (onder leiding van TU Eindhoven) ontwikkelt een integrale ontwerptool om hybride waterstof-elektrische voortstuwingssystemen voor vliegtuigen te optimaliseren. De tool houdt rekening met verschillende gebruikssituaties en aspecten als kosten en duurzaamheid. Het wordt ontwikkeld door de TU/e, NLR, Zepp.solutions, Tulip Tech en de AE-Groep.

Wat zijn de vervolgstappen van het project?

Voor de modules haalbaarheidsprojecten, test- en kennisvouchers en ondersteunend onderzoek kunnen in 2026 weer aanvragen worden ingediend.

Meer informatie over de tijdelijke subsidieregeling vind je hier.

Contactpersoon project

Contactpersoon voor dit project is Kristian van Drimmelen, bereikbaar op kristian.vandrimmelen@lit.aero

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Diepte artikel: Je bent voor of tegen – bij vliegen op waterstof lijkt er geen tussenweg

Zeven experts gaan in op het debat vanuit hun eigen perspectief. Leestijd ca. 10min

11-6-2025

Alle projecten toegekend

Een belangrijke mijlpaal: recent werd ook het dertiende en laatste project definitief toegekend.

14-4-2025

Subsidiekans: R&D-samenwerkingsprojecten

Over twee weken opent de module R&D-samenwerkingsproject van de tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie.

19-3-2025

LiT Nieuwsbrief #21

Hier vindt u de 21e editie van de LiT Nieuwsbrief.

5-3-2025