Versterken Ecosysteem en Internationale Samenwerking
Wat is het doel van het project?
Het doel van dit project is om het Nederlandse Ecosysteem te versterken door deze te ondersteunen bij het positioneren in de belangrijke mondiale waardeketens. Hierbij ondersteunen ze het bedrijven, waaronder midden- en kleinbedrijf (mkb) en startups, die een cruciale rol spelen in de innovatie. De laatst genoemden worden vaak gehinderd door het ontbreken van toegang tot de wensen/eisen van OEM’s en andere partijen in de luchtvaartwaardeketen, en de specifieke technische en/of proceskennis die zij vereisen.
Hoe is het idee ontstaan?
Nederland heeft een sterke positie in de luchtvaart. Maar voor een succesvolle transitie naar duurzame luchtvaart is versterking nodig. Er zijn competenties, technologieën en infrastructuur nodig die niet in het huidige ecosysteem te vinden zijn.
De Nederlandse luchtvaart maaksector omvat tientallen kleine en grote bedrijven, en kennisinstellingen. Voor een toekomstbestendige rol van Nederland binnen een sector waarin grote innovaties gaan spelen, zullen doorbraaktechnologieën de doorslag geven. Vooral het mkb, start-ups en scale-ups kunnen het verschil maken. Door kennis uit andere sectoren te ontsluiten, te bundelen en internationale samenwerking te zoeken kunnen disruptieve innovaties sneller naar de markt komen.
Hoe draagt het project bij aan een duurzame luchtvaart?
Door dit project worden onderwerpen zoals certificeerbaarheid, intellectueel eigendom, financieringsmogelijkheden en nieuwe industriële processen toegankelijk gemaakt, zodat de toetredingsbarrières voor nieuwe bedrijven worden verlaagd en innovaties een grotere kans maken om door te breken.
Door samenwerking en kennisuitwisseling met onder andere mondiaal leidende producenten te bevorderen krijgt de Nederlandse sector een sterkere uitgangspositie binnen de toeleveringsketen. Die keten zal naar verwachting een enorme waarde vertegenwoordigen de komende decennia, en dus is het een enorme economische kans voor innovatieve Nederlandse spelers.
Mede met de innovaties vanuit LiT kunnen we vanuit Nederland mede de leiding nemen in het verduurzamen van de luchtvaart naar “net-zero” en uiteindelijk klimaatneutraal. En daarmee aan de basis staan van nieuwe generaties vliegtuigen en hun systemen, en voor vele decennia hoogwaardige werkgelegenheid en inkomsten te genereren.
Welke stappen zijn tot nu toe gezet?
- Mapping Ecosysteem: de eerste stappen zijn gezet voor het in kaart brengen van het ecosysteem. Deze mapping zal onder andere gebruikt worden om partijen in het ecosysteem onderling en aan subsidiemogelijkheden te kunnen koppelen. Cross-sectoraal is er uitvoerig onderzoek gedaan dat heeft aangetoond dat er interessante synergiën zijn tussen toepassingen van waterstof brandstofcel hybride elektrische aandrijving in de maritieme, automotive en luchtvaartsector. Dit rapport is beschikbaar op aanvraag.
- Kennisinitiatieven gestart: vraag en aanbod is verbonden middels evenementen, online bijeenkomsten en trainingen. Dit omvat onderwerpen zoals Certificeerbaarheid, Intellectueel Eigendom, Subsidies en Financiering, batterijen in luchtvaart en 3D printen. Meer weten of aanhaken? Neem contact op.
- Internationale samenwerking: met RTX, met werkmaatschappijen Collins Aerospace, Pratt & Whitney en Raytheon, is een MoU gesloten om de samenwerking met het Nederlandse ecosysteem te versterken. Met meer dan 185.000 werknemers en bijna $70 miljard omzet is dit ‘s werelds grootste Tier 1 toeleverancier.
Wat zijn de vervolgstappen van het project?
- Ecosysteem peiling: er wordt uitvoerig ingezet op diepte-interviews om in kaart te brengen welke behoeften, kansen en obstakels er momenteel zijn bij partijen in het Nederlandse ecosysteem. Mogelijk kan er vanuit het deelproject ‘Versterken Ecosysteem’ initiatief worden genomen om als collectief barrières uit de weg te ruimen en onbenutte kansen te verzilveren. De peiling dient als input het verbinden van kennis en het bevorderen/initiëren van samenwerking.
- Overzicht ecosysteem: er wordt gekeken naar slimme mogelijkheden voor het mappen van het ecosysteem waarmee verschillende doorsnedes inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Op korte termijn wordt er gefocust op het Nederlandse luchtvaart ecosysteem; op lange termijn wordt er ook gekeken naar het verwerken van cross-sectorale en internationale partijen.
- Internationale Samenwerking: internationale samenwerking kan de kans van slagen van Luchtvaart in Transitie (LiT) vergroten. Binnen dit deelproject wordt een overzicht gemaakt van relevante onderzoeks- en ontwikkelingsbehoeften van OEM’s en Tier 1’s met uiteindelijk het doel om nieuwe gezamenlijke onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprojecten te initiëren.
Contactpersoon project
Contactpersoon voor dit project is Mark Ommert, bereikbaar op
mark.ommert@nag.aero
Deel dit bericht
Gerelateerde downloads
Informatiebrochure: Intellectueel eigendom bij innoveren en samenwerken
Gerelateerde berichten
Openstelling Tijdelijke Subsidieregeling Luchtvaart in Transitie
Vanaf vandaag is de Tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie open voor aanmeldingen.
28-5-2024
Webinar Subsidieregeling LiT
Webinar over de nieuwe subsidieregeling Luchtvaart in Transitie (LiT) voor ondernemers en kennisinstellingen.
18-4-2024
Webinar Aankondiging Subsidieregeling LiT
Openstelling nieuwe subsidieregeling Luchtvaart in Transitie (LiT) voor ondernemers en kennisinstellingen.
5-4-2024
Lancering Internationale Raad van Advies
Op 7 maart heeft de eerste vergadering van de Raad van Advies van Luchtvaart in Transitie plaatsgevonden. Deze raad bestaat u…
8-3-2024