Lichtgewicht composieten en constructies

In dit project werken Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen aan het ontwikkelen van innovatieve productietechnologieën voor complexe thermoplast composietonderdelen en geïntegreerde constructies.
Een vliegtuig wordt zwaarder door de benodigde toepassingen voor waterstof en gebruik van (hybride) elektrische aandrijflijnen. Ter compensatie zijn lichtgewicht materialen, constructies en productietechnologie nodig om duurzame luchtvaart mogelijk te maken.

Doelstelling project

De activiteiten omvatten het hele spectrum van materiaalontwikkeling en productontwerp tot productie, certificeerbaarheid, repareerbaarheid, hergebruik en duurzaamheidsevaluatie van thermoplast composietproducten. Deze zijn meer dan 10 tot 15% lichter en 20-30% lager in kostprijs dan huidige state-of-the-art-producten.
De innovaties focussen op een minimalisering van milieu-impact, van binnenkomst materialen tot aan aflevering aan vliegtuigbouwers zoals Airbus en Boeing, met een target van tenminste 30% tegenover huidige vergelijkbare producten. Om de luchtweerstand te verlagen worden technieken ontwikkeld om functionele coatings en microstructuren aan te brengen, met een geschatte brandstofbesparing van 2-5%.
De werkpakketten in het project zijn:
  • Ontwikkeling van thermoplast composiettechnologie voor onderdelen voor grote vliegtuigen
  • Ontwikkeling van thermoplast composiettechnologie voor grote en complexe producten voor grote vliegtuigen
  • Ontwikkeling van thermoplast composiettechnologie voor grote complexe samengestelde producten voor grote vliegtuigen
  • Ontwikkeling fabriek van de toekomst
  • ‘Smart structures’ met geïntegreerde systemen

Resultaten op korte termijn

In 2023 worden trajecten gestart voor kennisontwikkeling, bijvoorbeeld op het vlak van materialen, gereedschappen en productietechnieken. Ook worden de eerste keuzes voor productconcepten en technologische demonstratieproducten gemaakt.

Doel in 2026 is demonstratie van nieuwe materialen, productie- en productconcepten voor nieuwe vliegtuigplatforms en de selectie van kansrijke technologieën.

Contactpersoon project

Contactpersoon voor dit project is Arnt Offringa, bereikbaar op arnt.offringa@fokker.com.

Deel dit bericht

Gerelateerde downloads

Programma start-event op 15 februari 2023

Uitslag 2e beoordelingsronde NGF

Infographic 2e ronde NGF

Gerelateerde berichten

Project Luchtvaart in Transitie maakt vliegende start

Een uitgebreid verslag van het start-event plaats van het project Luchtvaart in Transitie dat plaatsvond op woensdag 15 febru…

24-2-2023

Start-event op 15 februari 2023

Op woensdag 15 februari a.s. vindt het start-event van het project Luchtvaart in Transitie plaats in de Fokker Terminal in De…

1-2-2023