Gepubliceerd op: 14-4-2025
Luchtvaart in Transitie gaat nieuwe fase in!
Een belangrijke mijlpaal voor Luchtvaart in Transitie (LiT): recent werd ook het dertiende en laatste project definitief toegekend. Daarmee zijn alle 13 projecten binnen LiT nu officieel onderweg – een belangrijk moment voor het programma én voor de Nederlandse bijdrage aan de verduurzaming van de luchtvaart.
De toekenning betekent dat alle projecten nu beschikken over de (deels voorwaardelijke) financiering en het mandaat om hun innovatieve ideeën daadwerkelijk in praktijk te brengen. Dat geeft niet alleen een stevige impuls aan technologische ontwikkeling, maar ook aan samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en overheden.
Met ca. 50 partners uit het hele ecosysteem werken we aan doorbraken op het gebied van onder meer waterstofaandrijving, elektrische voortstuwing, lichtgewicht materialen, nieuwe productiemethoden en slimme systemen.
Nu het volledige programma in uitvoering is, kunnen we in de komende periode ook steeds meer concrete resultaten gaan delen – en laten zien welke stappen we nemen richting klimaatneutraal vliegen in 2050.
Deel dit bericht
Gerelateerde projecten
Hydrogen Optimization & Testing (HOT)
HOT heeft tot doel gevalideerde kennis en data op te bouwen over waterstof brandstofsystemen.
Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage Systems (HAPSS)
Ontwikkelt een waterstof-elektrische aandrijving voor een Dash 8-300 om emissievrije regionale vluchten mogelijk te maken.
Materialen, productietechnologie en constructies
Dit project ontwikkelt innovatieve productietechnologieën voor complexe thermoplast composieten en constructies.
Geavanceerde elektrische bekabeling
Dit project ontwikkelt hoogvermogen bekabelingssystemen voor hybride-elektrische vliegtuigen en H2-brandstofcelsystemen.
Thermische en Pneumatische Systemen (TePS)
Voor H2-elektrische aandrijflijnen in vliegtuigen met lage emissie zijn nieuwe koelsystemen en turbocompressoren nodig.
Flying Vision Accelerator
Het doel van Flying Vision Accelerator is om een holistische samenwerking binnen het luchtvaartecosysteem te realiseren.
Ondersteunend onderzoek
Onderzoek om de maakindustrie ook na 2030 te ondersteunen door kennis op te bouwen op lange termijn oplossingen.
Dutch Aviation Systems Analysis Lab
Dit project analyseert en monitort de effecten van de innovatie op duurzaamheid en economische en maatschappelijke effecten.…
Versterken Ecosysteem & Internationale Samenwerking
Dit project versterkt het Nederlandse ecosysteem door deze te te helpen positioneren in de belangrijke mondiale waardeketens.…
Human Capital Agenda
De Human Capital Agenda bereidt de arbeidsmarkt voor de duurzame luchtvaart met voldoende, goed opgeleid personeel.
LiT Venture Lab
Het LiT Venture Lab verbindt startups met mentoren, investeerders en gebruikers om de duurzame luchtvaart te versnellen.