Human Capital Agenda
Wat is het doel van het project?
Het project Human Capital Agenda richt zich op het voorbereiden van de arbeidsmarkt op de overgang naar een duurzame luchtvaartsector door het waarborgen van voldoende en goed opgeleid personeel met kennis van technologie, duurzaamheid en innovatie. De sector kampt met een tekort aan vliegtuigtechnici, engineers en onderzoekers en met de introductie van nieuwe vliegtuigen en technologieën zal deze uitdaging alleen maar groter worden. Daarom is het cruciaal om nieuw talent aan te trekken en huidig personeel bij te scholen om de transitie in de luchtvaart te versnellen.
Hoe is het idee ontstaan?
Onderwijsinstellingen, luchtvaartbedrijven en experts erkennen dat de transitie naar een duurzame luchtvaartsector zonder voldoende adequaat geschoold personeel vertraging zal oplopen. Naast de technologische innovaties binnen Luchtvaart in Transitie is daarom de Human Capital Agenda ontwikkeld om onderzoek te doen naar de student en werknemer van de toekomst. Daarmee kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld voor het aantrekken en behouden van dit benodigde talent.
Hoe draagt jouw project bij aan een duurzame luchtvaart?
Met jaarlijkse arbeidsmarktonderzoeken worden ontbrekende kennis en vaardigheden geïdentificeerd, evenals het benodigde aantal werknemers om de transitie in de luchtvaart te ondersteunen. Aanbevelingen uit de onderzoeken worden gebruikt om samen met het onderwijs en het bedrijfsleven opleidingsprogramma’s te verrijken met duurzame technologieën, zodat ze beter aansluiten op de behoeften van de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Ook is er aandacht voor het behouden van het huidig personeel evenals het aantrekken van toekomstig talent met diverse campagnes om de aantrekkelijkheid van luchtvaarttechniek-opleidingen en het werken aan een duurzame luchtvaart te vergroten.
Wat hebben jullie tot nu toe gedaan?
- Het eerste arbeidsmarktonderzoek ‘Trends in de duurzame luchtvaart’ is in afronding;
- De mbo bbl-opleiding ‘Samenbouwer vliegtuigbouw’ is doorontwikkeld van niveau 2 naar niveau 3;
- Een doorlopende leerlijn ‘Duurzame luchtvaart’ binnen het luchtvaart-technisch onderwijs is in ontwikkeling.
Wat zijn de vervolgstappen van je project?
- Kennisdeling via valorisatiebijeenkomsten aan de sector en het onderwijs;
- Activiteiten en campagnes voor het aantrekken en behouden van huidig en nieuw talent binnen de luchtvaartsector;
- Het verrijken van luchtvaart-technische opleidingen met duurzame technologieën.
Contactpersoon project
De contactpersoon voor dit project is Mathijn Korf, bereikbaar op mkorf@cvblo.nl
Deel dit bericht
Gerelateerde berichten
Lancering Internationale Raad van Advies
Op 7 maart heeft de eerste vergadering van de Raad van Advies van Luchtvaart in Transitie plaatsgevonden. Deze raad bestaat u…
8-3-2024
Eerste projectdag van 2024 is een feit
De eerste Projectdag van Luchtvaart in Transitie in 2024 is weer een feit, een succesvol netwerkevent met alle projectleiders…
15-2-2024
Project Luchtvaart in Transitie maakt vliegende start
Een uitgebreid verslag van het start-event plaats van het project Luchtvaart in Transitie dat plaatsvond op woensdag 15 febru…
24-2-2023
Start-event op 15 februari 2023
Op woensdag 15 februari a.s. vindt het start-event van het project Luchtvaart in Transitie plaats in de Fokker Terminal in De…
1-2-2023